Ehkäisy

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka oikein käytettynä suojaa sukupuolitartunnoilta. Muut ehkäisymenetelmät ovat raskauden ehkäisyyn ja kuuluvat vakiintuneeseen parisuhteeseen, jossa partnerin ’seksihistoria’ on tiedossa ja mahdolliset sukupuolitaudit hoidettu.

Jotta kondomi suojaisi sukupuolitaudeilta ja raskaudelta, niin sitä on käytettävä koko yhdynnän ajan. Kondomin käyttöä on syytä harjoitella etukäteen ja niitä on hyvä olla mukana, jottei ehkäisy epäonnistu ja/tai jää kokonaan pois. Varautuminen ehkäisyyn ei tarkoita sitä, että olet aikonut olla yhdynnässä, se on viisautta, sillä tilanteet saattavat tulla yllättäen ja suunnittelematta. Kondomia laukussaan kantava tyttö ei ole ’helppo’, vaan vastuullinen, seksuaaliterveydestään huolta pitävä nuori. Sama ajatus pätee myös poikiin. Lue lisää kondomin käytöstä: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/ehkaisymenetelmat/kondomi/kondomin-kaytto-ja-hankinta/

Muita raskaudenehkäisytapoja (hormonaalisia) ovat mm. e- pillerit, minipillerit, ehkäisylaastarit, ehkäisykapselit, ehkäisyrenkaat, ehkäisykierukat sekä poikkeuksellisessa tapauksessa jälkiehkäisy. Näiden ehkäisytapojen käytön aloittaminen edellyttää käyntiä terveydenhoitajalla ja lääkärissä käyntiä (gynekologinen tutkimus ). Tutustu erilaisiin hormonaalisiin ehkäisytapoihin täältä: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/ehkaisymenetelmat/

Muista, että ehkäisytapoja eivät ole esimerkiksi keskeytetty yhdyntä, varmat päivät (=päivät jolloin kuukautiskierron mukaan ei pitäisi olla riskiä tulla raskaaksi) tai jälkiehkäisypillerit yksistään käytettynä.

Jos ehkäisy on epäonnistunut tai kokonaan unohtunut on jälkiehkäisy tarpeen. Jälkiehkäisypillerin saa apteekista ilman reseptiä ja se pitäisi ottaa mielellään 48 tunnin ja viimeistään 72 tunnin kuluttua yhdynnästä.

Lähde:Väestöliitto - nuorten sivut
Julkaistu: 5.8.2016 (MMK)

Linkkejä