Turvallisesti netissä

Parhaimmillaan netinkäyttö on mukavaa, hyödyllistä ja turvallista. Jotta netinkäyttö sujuisi näin mukavissa merkeissä, on hyvä pitää mielessä muutamia netinkäytön perussääntöjä.

Fiksua ja turvallista netinkäyttöä varten on luotu erityinen Netiketti, joka ohjaa hyvään käyttäytymiseen netissä. Ykkössääntönä on muistaa, että nettimaailmassa kohdataan oikeita ihmisiä, joten hyvät käytöstavat ovat samanlaisia kuin kasvokkaisessakin kanssakäymisessä. Ole siis ystävällinen, kohtelias ja luotettava toimiessasi eri sosiaalisenmedian palveluissa, lähettäessäsi sähköpostia, osallistuessasi keskusteluihin keskustelupalstoilla jne.

Oman mielipiteensä saa kertoa ja osallistua kiivaisiinkin keskusteluihin, mutta niissä kannattaa säilyttää malttinsa ja pitää terävä kieli kurissa, sillä kerran nettiin julkaistu saattaa säilyä siellä pysyvästi. Tämä koskee kaikkea netissä julkaistua materiaalia. Julkaistaessa netissä on hyvä pitää mielessä tekijänoikeusasiat. Toisen omaa ei saa omissa nimissä ja ilman lupaa julkaista. Tämä koskee sekä tekstiä, kuvia, videoita että muuta materiaalia. Niiden käyttämiseen tarvitset tekijän luvan, joten selvitä ennen käyttöä materiaalin käyttöoikeudet.

Vuorovaikutus netissä on kasvokkaista vuorovaikutusta haastavampaa, koska keskustelukumppania ei välttämättä näe. Tekstistä ei voi tulkita toisen eleitä, ilmeitä ja muuta sanatonta viestintää. Siksi onkin oltava tarkkana, miten asioita ilmaisee. Omaa osallistumista netissä voi arvioida seuraavien kysymysten avulla: Onko tekstini totta? Onko tekstini asiallista? Onko tekstini välttämätöntä? Mikäli vastaus on joka kohtaan kyllä, on todennäköistä, että myös muut netinkäyttäjät ymmärtävät viestisi oikein.

Netissä kannattaa olla oma itsensä ja rehellinen, mutta muistaa itsesuojeluvaisto. Kaikki kun ei netissä ole siltä, miltä näyttää. Ihmiset ja heidän tarkoitusperänsä nimimerkin takana saattavat olla hyvinkin jotain toista kuin mitä antavat ymmärtää. Henkilökohtaisten tietojen antamista nettitutulle on hyvä miettiä tarkasti.

Turvallisen netinkäytön vinkkejä:

  • Älä kerro tai julkaise netissä mitään, mitä et kertoisi tai näyttäisi reaalimaailmassa. Kerran julkaistua ei välttämättä ikinä saa pois!
  • Älä paljasta kenellekään salasanaasi tai tunnuksiasi, älä edes parhaalle ystävällesi. Jos epäilet, että salasanasi on joutunut vääriin käsiin, vaihda se viipymättä.
  • Hyvä salasana sisältää kirjaimia ja numeroita, eikä se ole liian ilmeinen (esim. nimi, syntymäaika). Luo jokaista palvelua varten oma salasana ja muista vaihtaa ne riittävän usein.
  • Ilmoita sivun ylläpitäjälle tai jollekin muulle taholle, jos uskot tulleesi huijatuksi netissä tai törmäät epäilyttävään materiaalin.
  • Älä suvaitse nettikiusaamista ja epäasiallista käytöstä, vaan puutu siihen ja/tai kerro jollekin aikuiselle.
  • Tyhjennä netinkäytön jälkeen selaimen välimuisti. Varsinkin, jos olet ollut yleisellä koneella (koulussa, kirjastossa jne.).
  • Jos osallistut netissä kilpailuihin tai arvontoihin, lue aina ensin säännöt, jotta tiedät, mihin tietojasi tullaan käyttämään.
  • Lue käyttöohjeet ladatessasi sovelluksia puhelimeesi tai sosiaalisen median palveluihin.
  • Jos aiot tavata uuden nettitutun, sovi tapaaminen julkiselle paikalle ja ota mukaan pari kaveriasi. Mikäli tilanne ja tyyppi vaikuttavat epäilyttäviltä, poistu paikalta.
  • Älä koskaan anna yhteys- ja henkilötietojasi tuntemattomalle.
  • Pidä koneesi tietoturva ajan tasalla.
  • Jos käyt netissä kauppaa, varmistu vastapuolen luotettavuudesta. Muista säilyttää kuitti ostoksistasi.

Lähde: Nuorten elämä
Julkaistu 28.1.2015

Linkkejä