Kesätyöt

Kesätöitä etsiessä nopeus ja ajoissa oleminen ovat valttia. Monesti kesätyöpaikat tulevat hakuun jo vuoden vaihteessa ja vuoden ensimmäisten kuukausien aikana. Etukäteen ei kannata kuitenkaan luovuttaa, vaikka kesätyöasioissa oliskin Matti Myöhäinen. Vielä huhti-kesäkuussakin voi kesätyönhaussa tärpätä. Kannattaa siis olla aktiivinen.

Kesätöitä voi etsiä samoista paikoista kuin ”varsinaisia” työpaikkojakin: netistä, lehdistä, ilmoitustauluilta, suoraan yrityksistä, tutuilta jne. Kannattaa hyödyntää myös vanhat kontaktit, TET- ja harjoittelupaikat. Suuria kesätyöllistäjiä ovat kunnat.

Kesätöihin haetaan yleensä työhakemuksella, joka lähetetään postitse tai sähköpostilla. Yhä useammilla yrityksillä on nettisivuillaan sähköinen hakulomake, jonka täyttämisessä kannattaa olla huolellinen. Kun työhakemukset on lähetetty, voi tehdä käynti- tai soittokierroksen kiinnostaviin paikkoihin. Usein tällainen reipas asenne palkitaan.

Osa työnantajista hyödyntää kuntien tarjoamia kesätyöseteleitä. Kesätyöseteli on rahallinen tuki nuoren palkkaukseen. Kesätyösetelistä voi tiedustella oman kunnan nuorisopalveluista tai TE-toimistosta.

Kun kesätyöpaikka on ansaittu, on syytä tehdä kirjallinen työsopimus, jossa sovitaan yksityiskohdat työn tekemisestä. Tämä on turvaksi kesätyöntekijälle itselleen. Yleensä kesätyö on määräaikainen, joten siitä ei tarvitse erikseen irtisanoutua – se loppuu sopimukseen merkittynä päivänä. Kesätyöstä kannattaa pyytää työtodistus, josta ilmenee ainakin työn kesto ja työtehtävät. Lyhyestäkin työjaksosta on varmasti apua tulevaisuudessa työtä haettaessa.

Koska kesätyöstä maksetaan palkkaa, voi siitä mennä myös veroa. 16 vuotta täyttäneille verokortti tulee automaattisesti postissa. Kyseessä on yleensä ns. portaikkoverokortti, jossa veroprosentti nousee tulojen mukaisesti. Opiskelijat ja koululaiset, joiden tulot vuodessa ovat vähäiset (alle 1180 euroa/vuosi) eivät yleensä joudu maksamaan veroa ts. heidän veroprosenttinsa on 0%.

Lähde: Koordinaatti - sisältölabra

Linkkejä