Alkoholi

Alkoholi on käymisteitse tai tislaamalla esimerkiksi viljasta tai hedelmistä valmistettua juomaa. Alkoholi on laillinen päihde, mutta sen myynti, välitys ja anniskelu alle 18-vuotiaille on kielletty. Alkoholijuomat voidaan jakaa mietoihin, keskivahvoihin ja vahvoihin. Suomessa suosituimmat alkoholijuomat ovat oluet, väkevät juomat ja viinit.

Alkoholi on viime vuosina ollut työikäisten eli 15−64-vuotiaiden yleisin kuolinsyy. Arviolta 4000 ihmistä kuolee Suomessa vuosittain alkoholin vuoksi.  Alkoholin aiheuttamat terveyshaitat ovat nuoren elimistölle vakavampia kuin aikuisen elimistölle.

Alkoholin käyttö vaikuttaakin ihmiseen ja terveyteen monin tavoin. Se aiheuttaa sekä fyysistä että henkistä riippuvuutta, ja vieroitusoireet voivatkin olla kovia. Käytön vaikutukset näkyvät hermojärjestelmässä ja sisäelimissä, kuten aivoissa ja maksassa. Aivo-, sydän-, syöpä- ja tulehdussairauksien riski suurenee kun alkoholia käytetään usein ja paljon. Alkoholin käyttö vaikuttaa myös psyykkiseen hyvinvointiin, mm. masennusriski kasvaa. Lisäksi alkoholi vaikuttaa hedelmällisyyteen ja äidin kohdussa kehittyvälle sikiölle se on ehdottoman vaarallista.

Humalatila saa ihmisen mm. vilkastumaan, tuntemaan itsensä hyväntuuliseksi ja vähentää estoja. Näin esimerkiksi nousuhumalan aikana. Kolikon vastapuolena on kuitenkin liiallinen humaltuminen isosta alkoholimäärästä. Pahoinvointi ja muistihäiriöt ovat tuttu juttu jokaiselle liikaa alkoholia kerralla nauttineella.  Lisäksi alkoholi saa suorituskyvyn, arvostelukyvyn, koordinaation, valppauden ja reagointikyvyn laskemaan, ja näin ollen aiheuttaa vaaratilanteita.

Alkoholin kertakäytön riskirajana pidetään miehillä seitsemää ja naisilla viittä alkoholiannosta. Viikkotasolla rajat ovat miehillä 24 annosta ja naisilla 16 annosta. Nuorilla riskiraja on kuitenkin nolla (0!) juuri sen vuoksi, että alkoholi vaarantaa keskushermoston kehitystä ja häiritsee hormonitoimintaa.

Selvin päin pystyt pitämään itsestäsi ja turvallisuudestasi parempaa huolta. Älä koskaan jätä huonovointista tai sammumassa olevaa kaveria yksin ilman hoitoa ja huolenpitoa!

Lähde: Nuortenlinkki: pikatietoa alkoholista
Julkaistu: 18.3.2015 (MMK)

Linkkejä