Muista aina... liikenteessä!

liikennevalot.jpg

Miten liikut kouluun, töihin tai käyt asioilla? Mihin vuorokauden aikaan yleensä olet liikenteessä?
Suuremmissa kaupungeissa välimatkat on niin lyhyitä, että liikenteessä selviää helposti kävellen tai polkupyörällä. Pienet kaupungit ja pitkät välimatkat vaativat julkisen liikenteen tai muun moottoriajoneuvon käyttöä. Millaista on oma liikennekäyttäytymisesi?

Milloin sait ensimmäiset opastukset liikennesääntöihin? Kuka sinulle opetti liikennesääntöjä? Muistatko vielä sen vanhan lasten liikennelaulun? Nykyään ei monetkaan vanhemmat uskalla päästää lapsiaan pyörällä matkaan, vaikka on huippuluokan pyöriä ja muita varusteita. Onko liikenteessä turvallista?

Pitkiä ajomatkoja ajellessani huomaan monesti, kuinka edessä oleva auto käy hieman pientareella tai keskiviivalla. Monesti mieleen tulee onko tällä puhelin ajaessaan kädessä. Ennen kun puhelimissa oli näppäimet, pystyi puhelimeen vastata nopeastikin, yhdellä napin painalluksella. Nykyään älypuhelimissa täytyy ensin näppäillä turvakoodi, sitten selata sillä käteen sopimattomalla puhelimella viestiin tai pyyhkäistä vihreää luuria. Seuraavan kerran kun katsoo tielle, on monta sekuntia jo kulunut ja tilanne liikenteessä jo vaihtunut. Lisäksi se puhelimeen puhuminen on myös kohtuullisen vaarallista, koska useasti se puhelimeen puhuminen vaatii sen toisen käden pitämään luuria korvalla. Monen kannattaisi miettiä miksi puhelimen käyttö on ehdottomasti kiellettyä ja jopa sakotettavaa.

Nykyään nuoret ajavat edelleen paljon mopoilla ja skoottereilla. Helppo tapa liikkua itse johonkin, ilman vanhempien velvollisuutta kuskata. Muutamien vuosien sisällä ovat yleistyneet mopoautot. Mopoautot, jotka olivat ennen vain vanhusten ja rajoittuneiden kulkuneuvoja, ovat nykyään nuorten suuressa suosiossa. Mopoautojen ostohinta on suuri ja vakuutukset erittäin kalliita. Näiden lisäksi kyseisen kulkuneuvon turvallisuus on hyvin kyseenalaistettava.

Näitäkin kulkuneuvoja koskevat samat liikennesäännöt kuin muitakin. Se vain tahtoo monesti unohtua tuolla liikenteessä niin nuorilla, kuin aikuisillakin. Vauhtia näkee liian usein ihan liikaa. Kaasujalan höllääminen on helppo keino vähentää onnettomuuden riskiä. Liikenteessä pystyy  vastaamaan vain omasta käytöksestään, mutta se tekisikin paljon, jos jokainen huolehtisi omasta liikennekäyttäytymisestä.

Liikennesäännöt olisi hyvä pitää mielessä, varsinkin näin keväällä kun kaikenlainen liikenne lisääntyy, kun kelit paranevat.

JIBBO Lapua